“De opleiding machinebouw werd helder toegelicht. Je voelt dat de docent spreekt vanuit zijn ervaring. Dit is een echte meerwaarde, omdat alle info praktisch bruikbaar is”
In deze module gaan we een stap verder door uit te spitten waarom machinecomponenten een eindige levensduur hebben, wat de faalwijzen zijn en hoe je nuttige info kan afleiden uit het uitzicht van breuk- en slijtagevlakken. Met deze info gaan we dan op zoek naar methoden om vroegtijdig falen te vermijden.
De cursisten leren hoe ze assen en lasconstructies duurzaam kunnen ontwerpen voor dynamische belastingen. Ook het ontwerpen van dynamisch belaste boutverbindingen en de noodzaak voor het gebruik van voorspanbouten wordt behandeld. Het fenomeen wrijving is in de machinebouw soms gewenst (remmen, grip op de weg, perspassingen, voorspanbouten, etc.) of ongewenst (wrijvingsverliezen in lagers, kettingen,
reductiekasten, klemmende geleidingen, piepende geluiden etc...). Ook dit begrip wordt daarom uitgebreid behandeld evenals het ruime begrip slijtage. Tot slot wordt er nog even ingegaan op de noodzaak van smering bij mechanisch contact en veiligheid bij mechanisch ontwerp. Theorie wordt telkens afgewisseld met oefeningen en toepassingen uit de praktijk.